Arbetsmarknadspuls
Den senaste tiden har det skrivits om budgetutmaningar anställningsstopp och att regioner ska implementera kostnadsbesparingsprogram. Vi på Internetmedicin jobb var därför nyfikna på att höra om hur påverkan faktiskt sett ut.
Vårt mål var att ta pulsen på hur olika yrkesgrupper påverkas och resonerar med fokus på arbetsmarknaden.
Vi ställde frågor som:
- Har du eller din arbetssituation påverkats av din regions budget i år? Och hur i så fall?
- Letar du nytt jobb just nu?
- Har ditt jobbsökande ändrats det senaste året? I så fall hur?
Vi fick in drygt 600 svar och många intressanta tankar att ta med oss. Nedan publicerar vi en sammanställning av resultaten. Till alla frågor fick våra svaranden också lämna fritextsvar.
Påverkan i arbetet av regioners budgetar
Vi ställde frågan “Har du eller din arbetssituation påverkats av din regions budget i år?”.
47,4% uppger att deras arbetssituation har påverkats över alla yrkeskategorier. 45% av läkarna uppger att de påverkats och motsvarande siffra för sjusköterskor är 54%.
Vi kunde se att bland läkare uppger ST-läkare och underläkare i högst utsträckning att de påverkats där en knapp majoritet uppger att de påverkats. Bland de svarande sjuksköterskorna är det närmast lättast att hitta de specialiteter som påverkats minst. Akutsjukvården står eventuellt ut där drygt 85% av alla som svarat uppger att de påverkats av regioners budgetar.
Det skiljer sig relativt kraftigt över landet. Bland storstadsregionerna har en majoritet inom både VGR och Stockholm uppgett att de påverkats, medan Skåne ligger på riksgenomsnittet 47%.
Allmänt högre belastning på grund av åtstramningarna verkar vara den stora anledningen till påverkan. Vi fick ett antal olika exempel på hur detta tar sig uttryck såsom men det övergripande temat är en kombination av resursbrist, ekonomiska påfrestningar och förändringar i arbetsmiljön, vilket lett till påverkan på personal och patientvård.
Påverkan på hur en söker jobb
Vi på Internetmedicin jobb vill ju vara den naturliga platsen att söka jobb och vill därför veta hur vi kan hjälpa till i jobbsök. När vi ställde frågan “Har ditt jobbsökande ändrats det senaste året?” svarade 26% ja. Bland läkare var det en femtedel och bland sjuksköterskor knappt en tredjeldel.
Bland läkare är det återigen ST-läkare och underläkare som ändrat sitt beteende mest. Vi blev lite överraskade att det var specialistsjuksköterskorna, jämfört med andra sjuksköterskor, som uppgav i en lite större utsträckning att deras sökmönster har påverkats.
Vi har såklart flest svaranden inom storstadsregionerna så vissa av dessa siffror kanske inte är representativa, men i vissa mindre regioner är det knappt hälften som uppger att deras sökmönster har påverkats. Inom VGR är det knappt en tredjedel och i Stockholm respektive Skåne är det mellan 1/4 och 1/5 som påverkats.
De som påverkats säger att de påverkats så till vida att de helt enkelt börjat leta nytt jobb.
Vi ser även detta i att vi har en högre andel inom alla yrkesgrupper som uppger sig vara öppna för intressanta möjligheter som dyker upp. Nästintill en kvalificerad majoritet (65%) av sjuksköterskor letar aktivt eller är öppna för ny intressanta möjligheter och en knapp majoritet av läkarna.
Tänker ni något annat?
Har du fler tankar eller annat som vi ska ta med oss så tveka inte att höra av dig på denna länk!
Internetmedicin jobb
Vi på Internetmedicin jobb vill anpassa oss till hur arbetsmarknaden utvecklas och vara en naturlig mötesplats för arbetsgivare och kandidater. Vi vill bidra till en transparent, effektiv och välfungerande arbetsmarknad inom hälso- och sjukvården. Det bör vara enkelt att hitta och utvärdera intressanta möjligheter för alla som funderar i de banorna.
För att uppnå detta göra vi bland annat detta:
- Specialistsök: Vi kategoriserar alla jobb utifrån specialitet så att det går att se mer tydligt vilka möjligheter som finns.
- (Nästan) Alla jobb: Vi samlar jobb som publiceras.
- Jobbevakning: Vi gör det enkelt att hålla sig ajour. Oavsett om en aktivt letar efter jobb eller bara är nyfiken så kan vår jobbevakning hjälpa. Gör en sökning på specialitet och region och bli sen uppdaterad om ny jobb publiceras som matchar sökkriterierna.